ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ

Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωπα με τους φόβους τους.
Οι περισσότεροι υποθέτουν πως όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο μικρός είναι και ο φόβος του. Αυτό δεν ισχύει όμως στην πραγματικότητα.

Τα παιδιά διαθέτουν γόνιμη φαντασία με αποτέλεσμα να κατασκευάζουν τρομακτικά σενάρια στο μυαλό τους. Π.χ. μπορεί να βλέπουν μια σκιά στο παράθυρο και να λένε πως είδαν ένα φάντασμα ή ένα κακό δράκο.


Με την πάροδο της ηλικίας, αλλάζουν και οι φόβοι των παιδιών.


Οι περισσότεροι φόβοι δημιουργούνται στα παιδιά από τους ίδιους τους γονείς.


Αρκετοί γονείς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν κλασικές απειλές (π.χ. τον μπαμπούλα, τον καλικάντζαρο, τον κακό και τρομακτικό λύκο κ.ά) προκειμένου να οριοθετήσουν το παιδί στο κομμάτι του ύπνου ή του φαγητού.


Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να απαλλαγεί από τους φόβους του:

- Καλλιεργήστε ένα αίσθημα ασφάλειας. Προσπαθήστε να πείσετε το παιδί πως δεν κινδυνεύει από κάτι και πως είστε εκεί για να το προστατέψετε.

- Να έχετε μια σταθερότητα στη συμπεριφορά σας και να δείχνετε με ηρεμία τι να κάνει για να αντιμετωπίζει τους φόβους του.

- Ενισχύστε το παιδί βοηθώντας το να χτίσει μια υγιή αυτοεκτίμηση.

- Κάντε διάλογο δείχνοντας κατανόηση σε ότι και αν σας πει το παιδί.

- Μην αποδοκιμάζετε το παιδί γιατί έτσι θα χάσετε την εμπιστοσύνη του και θα αισθάνεται πως βιώνει μόνο τις φοβίες του.

- Ακούστε, παρατηρήστε και καταγράψτε τη συμπεριφορά του παιδιού σας προσεκτικά.

- Εξηγήστε του πως και εσείς στην ηλικία του νιώθατε έτσι και φοβόσασταν διάφορα πράγματα αλλά μεγαλώνοντας το ξεπεράσατε.

- Εάν παρόλα αυτά οι φόβοι του παιδιού επιμένουν ή γίνονται πιο έντονοι με την πάροδο του χρόνου, ζητήστε τη βοήθεια και τη γνώμη ενός ειδικού.