ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Γονείς Hits: 1389

Αναμφισβήτητα οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν δυσκολίες. Όλα τα ζευγάρια, ακόμη και αυτά που όταν τα βλέπουμε πιστεύουμε πως έχουν την ιδανική σχέση και θεωρούμε πως είναι ευτυχισμένα, δοκιμάζονται, περνάνε κρίση σε κάποια φάση και γενικά έχουν τις καλές και τις κακές τους στιγμές.

 

Το γεγονός πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έχει ανατραφεί με τα δικά του βιώματα, έχει γαλουχηθεί με ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών, έχει αναπτύξει το δικό του κώδικα ηθικής, έχει διαμορφώσει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει αποκτήσει τη δική του ιδιοσυγκρασία, σε συνδυασμό με μια σειρά εξωτερικών παραγόντων και προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα, οδηγούν συχνά τα περισσότερα ζευγάρια σε ασήμαντες και σύντομης διάρκειας ή σε πιο σοβαρές και μόνιμες διαφωνίες.

Άλλωστε, δεν είναι εφικτό να συμφωνεί κάποιος σε όλα με το σύντροφό του, ούτε είναι λογικό να υποκρίνεται διαρκώς πως συμφωνεί προκειμένου να μην έρθει σε ρήξη μαζί του.

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής είναι ιδιαίτερα πιεστικές και στρεσογόνες , με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι να μην είναι πολλές φορές σε θέση να ελέγξει την ένταση, την απογοήτευση και το θυμό που νιώθει και να ξεσπά με άσχημο τρόπο. Τα πράγματα φυσικά περιπλέκονται όταν πρόκειται για γονείς.

Σίγουρα δεν υπάρχουν γονείς που σε στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης και αναστάτωσης, δεν έχουν διαπληκτιστεί ενώπιον των παιδιών τους. Συνήθως επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη πως τα μικρά παιδιά δεν παθαίνουν τίποτα και δεν πλήττονται από όλη αυτή την κατάσταση, διότι δεν κατανοούν σε μεγάλο βαθμό τι ακριβώς συμβαίνει. Και όμως τα παιδιά όταν είναι θεατές μπροστά σε μια σύγκρουση των γονέων τους, επηρεάζονται από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τα παιδιά που βιώνουν έντονους καβγάδες μεταξύ των γονιών τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ενήλικες που νιώθουν μη φυσιολογικό άγχος και αδυνατούν να αποκτήσουν αυτοέλεγχο. Επίσης, βάσει ερευνητικών πορισμάτων, τα βρέφη ακόμη και αν κοιμούνται στο δωμάτιό τους την ώρα που οι γονείς ξεσπούν σε διαμάχη, επηρεάζονται ακόμη και από τον τόνο και την ένταση της φωνής τους.

Οι γονείς από την πλευρά τους, συνήθως μετά από ένα τέτοιο συμβάν κυριεύονται από ενοχές και τύψεις, καθώς αναλογίζονται αυτό που έγινε και σκέφτονται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να το είχαν αποφύγει.

Ας δούμε παρακάτω ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν τους γονείς να μην έρθουν αντιμέτωποι με ανάλογες δυσάρεστες και ακραίες καταστάσεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για το παιδί: